SOC QUI SOC (I SERÉ QUI ENCARA NO...)

Em dic Jordi Amengual Dolç. I vet aquí algunes ‘pinzellades’ sobre mi:

Descripció breu de la meva visió de l'art, inspiracions i temes


Pens que conceptualment i emocionalment, la meva visió de l'art es troba bastant en la línia del que és l'expressionisme, però no de l'expressionisme europeu bàsicament o essencialment, sinó sobretot de l'expressionisme abstracte americà. Això no obstant, la meva manera de veure i de sentir la pintura es relaciona també, i molt!, amb l'art brut, l'informalisme i l'esperit creatiu particular d'autors com Joan Miró, Paul Klee, Pablo Picasso o Vassili Kandinsky (podríem dir que per aquest ordre).

 

Entenc que actualment el procés creatiu, tal com ha evolucionat la pintura en els darrers segles, es troba subjecte 'gairebé' únicament a la intuïció individual. Segons la meva opinió, aquesta intuïció es relaciona directament amb el talent, amb la capacitat innata que té o que pot tenir algú de transcriure la força transformadora i universal de l'art (transformadora de consciències individuals i/o col·lectives, s'entén) a un llenguatge original, senzill i més o menys intel·ligible (de cap o de cor, "de fetge", com diria probablement Miró).

 

No concep la pintura, l'art, com la simple representació d'unes imatges pensades per embellir -a manera de decoració més o menys presumptuosa o 'impressionadora'- les parets d'algú (bàsicament, les parets d'algú amb molts doblers), sinó com una mena de pell sota la qual i sobre la qual batega un esperit farcit de reflexió i d'emoció, d'humanitat i de fragilitat. No crec necessàriament en els grans desplegaments de mitjans tècnics, ni tampoc en les metodologies tancades (això és cosa dels artesans), sinó en la capacitat sempre en evolució i sense prejudicis de trobar, més o menys com fent d''arqueòleg', i de transmetre alguna cosa útil des d'un punt de vista existencial per a qualsevol ment.

 

Em sent molt còmode representant la natura, o més aviat l'esperit de la natura (es tracta d'una mena d''esperitificació'), vist a la meva manera, des dels seus elements més senzills o aparentment insignificants: insectes, animalons diversos, esbarzers, muntanyetes, etc., tot plegat relacionat amb la meva infantesa, amb la nostra infantesa, amb el que era important aleshores i que ara ja no ho és o ja no ho és tant a causa del pas del temps i de l'evolució de les societats... També m'interessen molt les fluctuacions que causa en l'ànima la rutina diària, la pesantor de viure per viure, la incapacitat de veure-ho tot, l'única opció possible que ens està permesa com a espècie de percebre la realitat només en fragments, de manera incompleta i molt sovint, massa sovint, absurda. La línia, el rectangle, el cercle, el triangle..., elements fonamentals, per exemple, del cubisme o fins i tot de l'esquematisme rupestre, són, juntament amb el color, eines d'execució importants de la meva feina d'avui dia.

 

Artistes que em semblen interessants actualment i que em venen ara mateix a la memòria: Miquel Barceló, Anselm Kiefer, Jonathan Meese, Georg Baselitz, Gerhard Richter o Jo Hummel... Així mateix, també admir, i molt, Lee Krasner, Kimber Smith, Jean-Michel Basquiat, Jackson Pollock o Joan Mitchell entre molts altres.


Trajectòria, exposicions i ‘èxits’ (discretets, eh?!)


La meva trajectòria pot resultar decebedora: vaig deixar de pintar ara fa uns 20 anys, i en fa aproximadament un, un de llarg, m'hi vaig tornar a posar; per què? Molt senzill:

– Sent que ja sé què vull dir i com ho vull dir.


– Durant aquests darrers anys he estat pensant en l'art i en el fet artístic, madurant idees i conceptes, treballant com a periodista, professor de Llengua Catalana a la universitat i a secundària, i d'Història també a secundària.


– Abans de deixar de pintar, vaig guanyar diferents accèssits, dos a Mallorca i un a Barcelona: a Mallorca amb una obra figurativa, un estudi de llums i ombres sobre una natura morta, i també i, en segon lloc, amb una feina més aviat expressionista, un oli amb tons verds, negres, blancs i grisos que els déus saben en mans de qui és ara; i a Barcelona amb una feina abstracta. Aquest feedback tan positiu (tot i que pugui semblar ridícul) de la crítica sempre m'ha acompanyat.


– Crec que el fet de no tenir gairebé trajectòria m'és un punt favorable, perquè ningú del món de la pintura no em coneix, tot allò que faig i que faré a partir d'ara serà una novetat, quelcom sorprenent, nou, diferent, estrany… si més no per a mi. (De vegades em sent, salvant evidentment les diferències, que no són poques, com una mena de Bill Traylor, extraordinari artista!)

No em penedesc d'haver deixat de pintar perquè quan en vaig prendre la decisió em sentia perdut i no hi havia res en el món de la pintura actual que em semblàs míniment satisfactori (em sentia, segurament, massa jove o immadur i massa sol o aïllat).

Goethe diu:

"Crea, artista, no parlis". I això és el que cal fer.

Share by: